sobota 19. března 2016

Začínáme šátkovat

Šátek je velký pomocník. Už jen to, že máte volné ruce a můžete v klidu uklidit, vyžehlit, navařit, uspat, kojit, venčit, sušit,... prostě fungovat,tak jak se dá :-) Našim drobečkům šátek pomáhá na prdíky (zahříváme bříško bříškem), při bolestech zoubků (kontakt s maminkou) a horečkách (srážíme teplotu tělo na tělo). Je to uspávající pomocník a dokonalý monitor dechu.

Na novorozence je dobré vybrat šátek, který není tak hutný a spíš je už zanošený a nebude problém se na něm naučit správně navázat. Je vhodné najít v okolí skupinu nosících maminek, kde si šátky můžeme "ošahat" a vyzkoušet. Při velikosti M/L, používám šátek velikosti 6 (cca 4,7 cm). Zde je základní úvaz - kříž s kapsou uvnitř od naší české šátkařské guru. Kříž s kapsou uvnitř - Vonzino1
Šátky na novorozence - Ellevill, Lenny Lamb, Loktu She, Vatanai, Šanami, Didymos,.. Šátek je tkaný, buď strojově nebo ručně (zde se také odvíjí cena) a proto je přizpůsobený na nošení! Např.: obšitá metráž by ničila záda a byla by nepohodlná,jak pro miminko, tak maminku.

Je důležité, aby miminko mělo na sobě pohodlné oblečení, které ho nebude nikde tlačit, tahat... Za nás doporučuji funkční body. Mišák byl a je hodně potící se dítě - naše oblíbené Manymonths - body.
Tedy do šátku postačí - bodýčko, punčošky, v zimě zdvojené ponožky nebo zimní botičky, kuklička. Oblékneme sebe i miminko do nosící mikiny a bundy, popřípadě, můžeme vzít větší či manželovu/přítele mikinu/bundu. Není nutné hned investovat do nosícího oblečení nebo může poprosit šikovnou švadlenku v okolí, která by ušila vsadku do bundy.


Rostoucí merino body.

Zateplené Manymonths botky.

Aby se miminko cítilo pohodlně, dáváme ho do úvazu v suché, čisté plínce. Miminka si nechtějí zaneřádit své čisté hnízdečko a proto je dobré je po vyndání ze šátku dát vyčůrat. Po příchodu z porodnice jedeme Bezplenkovou Komunikační Metodu (=BKM), je to tak přirozené a snadné! O tom více později :-)

Nový šátek je důležité zanosit, aby byl poddajnější a měkčí. Takže nosíme, nosíme, nosíme a spíme na šátku. Pak je dobré žehlit či napařovat,ale zde je důležité dodržovat pokyny od výrobce! A v neposlední řadě vánočkování. Návod na vánočkování šátku. Nový šátek se musí před první použitím vyprat, aby se dokončil jeho proces. Opět dodržujeme pokyny od výrobce.


Před a po vyprání. 

Při nošení dodržujeme základní pravidla

  • správné podsazení - kolínka výš než zadeček
  • miminko tak vysoko, aby jste nedrhla bradou o hlavičku, ale zároveň mu dala pusu na čelo
  • zaoblené zádíčka - ergonomické nošení 
  • miminko čelem k vám, aby bylo chráněno a mohlo se kdykoliv schovat   
Při nesprávném nošení - tedy nošení ve visítku se tyto základní pravidla nedodržují. Visítko ničí kyčle a není pohodlné. Visítko rozhodně ne! Když vaše miminko chce koukat čelem ven zkuste úvaz na bok (např. úvaz na bok Poppin´s hip carry nebo Rebozo na bok s posuvným uzlem) nebo začít vázat na záda - na záda vážeme když dítě drží samo hlavičku (např. úvaz na záda batohbatohokapsaJordanDouble hammock).

Pohled ze předu
Pohled z boku
Vistíko/Nosítko




Žádné komentáře:

Okomentovat